Scarabee (talentklas)
In de Scarabeeklas zitten kinderen die een ontwikkelingsvoorsprong hebben ten opzichte van hun klas- of leeftijdsgenoten. Om te voorkomen dat de ontwikkeling van deze kinderen afgeremd wordt, krijgen zij één dagdeel per week extra uitdaging in deze klas. Scarabee staat voor:
Slim
Creatief
Actief
Reflecteren op
Alternatieven, geeft
Bijzonder
Effectieve
Eindresultaten
Het doel in de Scarabeeklas is leerlingen uitdagende activiteiten te bieden op een hoger denkniveau, waarbij de focus ligt op de stapsgewijze en systematische aanpak van een opdracht en proces om tot een resultaat te komen. Zo willen wij deze groep leerlingen ‘leren leren’ en hen daar bewust van maken; een belangrijk aspect voor het ontwikkelingsproces. Binnen de methodes die in de groep doorlopen worden ervaren deze leerlingen meestal geen frustratie waardoor de leerervaring te makkelijk gaat. Zo gaan ze uitdaging vermijden.
Dit bereiken wij door het aanbieden van inhoudelijke projecten, Spaans, filosofie en creatieve denkvaardigheden. De leerlingen komen in een kleine groep van maximaal 16 leerlingen bijeen in het Scarabeelokaal. De kinderen van groep 5-8 zijn op deze ochtend volledig werkzaam buiten hun eigen klas; iets wat deze groep leerlingen aankan. De kinderen van groep 1-4 hebben een moment in de middag.
Opvallende punten worden direct besproken met de groepsleerkracht, de talentcoach en de IB-er. Vanzelfsprekend geldt hierbij dat overleg over de voortgang met ouder(s) van groot belang is, maar natuurlijk ook met de leerling zelf. Vandaar dat wij steeds reflecteren met de leerlingen op het doorlopen leerproces. Daarbij maken we de verbinding met wat de opgedane ervaring betekent voor het vervolg van activiteiten bij Scarabee, maar ook van hun werk in de eigen klas. Om de leerling hier actief over mee te laten denken, leggen zij dit vast in een portfolio. De leerkrachten van de Scarabeegroep vullen dit aan met het perspectief van de leerkracht. Het portfolio gaat op hetzelfde moment mee naar huis als het reguliere rapport. Tijdens de 10 minutengesprekken is er gelegenheid voor ouders en leerling om hierover met de leerkrachten van gedachten te wisselen.